sikkre passord nettet

Hvordan lage et sikkert passord

 

Alle passord er like viktige

 

 

Med de mange måtene vi bruker Internett på, er det lett å vurdere noen passord mindre viktig enn andre. Men alle passordene er viktig fordi kriminelle kan sette sammen informasjon du lagrer på nettet og bruke det til sin fordel. De kan til og med bruke informasjonen du deler på sosiale medier til sin fordel.

 

Denne guiden vil gi deg anbefalinger på hvordan du kan beskytte informasjon du har lagret på forskjellige nettsteder ved å velge sterke passord, oppbevare og håndtere dem trygt.

 

Opprettelse og oppbevaring


De komplekse metoder som angripere kan bruke for å få tilgang til din personlige informasjon har blir lettere tilgjengelig for kriminelle og er stadig mer effektivt. Det er viktig å unngå de vanligste feilene som gir disse personene muligheten til å utnytte din personlige data.

 

  • Feil nr 1: Bruk av et svakt passord. passord

Det å velge et svakt passord er som å stenge døren men ikke låse den. Et passord er svak hvis det kan gjettes enkelt. Eksempler på svake passord er ord som finnes i en ordbok, vanlige fraser, ditt navn eller bursdags dato, eller “passord” og “p@ss0rd”.


Tiltak: Den enkleste måten å lage et sikkert passord på er å sette sammen flere ord. Et god
t eksempel kommer fra Microsoft Safety & Security Center (kursiv):

Begynn med en setting eller to. Komplekse passord er tryggere.
Fjern mellomrom mellom ordene i setningen.
Kompleksepassordertryggere. Slå ord i kortform eller med vilje
feilstav et ord. KompleksepassordRtryggere. Forleng passordet med tall.
Tilføy et tall som er meningsfullt for deg etter settingen.
KompleksepassordRtryggere7856.

 

 

  • Feil nr 2: Bruken av samme passord flere steder på nettet.

 

Dette er en sikkerhetrisiko fordi hvis en angriper gjetter eller «cracker» et passord for en konto, kan han eller hun få tilgang til alle kontoene dine. Selv om angriperen får passordet for en mindre viktig konto, kan han eller hun bruke dette passordet

til å bryte seg inn i andre nettsider hvor du har sensitiv informasjon lagret som feks bankkontoen din eller bedriftens e-postkonto.

 

Tiltak: Bruk forskjellige passord for forskjellige nettsteder. Det kan bli veldig vanskelig å holde styr på alle passordene til forskjellige nettsider, men frykt ikke, det finnes programmer som kan hjelpe deg med å huske dem på en sikker måte (passordhuskere. se neste avsnitt)

 

  • Feil nr 3: Eksponere ditt passord til andre.

 

Dette kan bety å logge inn fra en offentlig datamaskin,

ha passordene skrevet ned på et ark hvor andre lett kan finne dem, eller dele dine passord med andre.passord websider

 

Det kan også bety at nettleseren lagrer passordet ditt. Hvis du få en melding som spør om du vil ha et nettleseren til å huske passordet ditt, velg “nei”. Årsaken er at de fleste nettlesere lagrer passordene kryptert på en måte som er offentlig kjent, og dermed lett å dekode.

Passordgjenopprettings verktøy, som er lett tilgjengelig på nettet, vil gi hvem som helst tilgang til å se alle passordene lagret i nettleseren din.

 

Tiltak: Unngå å logge deg inn på nettsider via offentlige datamaskiner og offentlige trådløse nett. Hvis du tilfeldigvis bruke en offentlig datamaskin eller wifinett så ikke logg deg inn på sider hvor du har lagret privat og sensitiv informasjon eller forretningsinformasjon. Logger du deg inn på nettsider som er mindre viktige så endr passord så for du har mulighet til det via en sikker datamaskin. Holde passordene dine godt beskyttet til enhver tid. Unngå å dele passord med andre. Av og til kan du ha en gjest som trenger tilgang til det trådløse hjemmenettverket ditt. Del ditt passord bare med besøkende som du stoler på, eller skriv det inn selv. (Det er vanlig høflighet så vel som en god sikkerhetpraksis å se bort når noen taster inn et passordet.)

 

Passordhusker

 

Passordhuskere er programvare utviklet for å organisere og beskytte en brukers digital informasjon, som passord, PIN-koder, brukernavn og andre sensitive personlige data. Denne programvaren kan være tilgjengelig som en nettbasert tjeneste, som nedlastning til din pc eller mobil app. I tillegg til å gi kryptert lagring av data og auto genererer mer sikre passord, kan et slik program / tjeneste også automatisert skjemautfylling og beskyttelse mot phishing og spionprogrammer.

 

 

Her er noen passordhuske programmer som anbefales:

 

KeePass

 

Password Safe